18-400 Łomża, ul. Rybaki 1

doc01022520190108110315 001

OR/20/0001/18             18.01.2021

OD/20/0001/18             01.02.2021

Pokój 1-osobowy o 250 zł drożej.

Opiekun bez zabiegów 20% zniżki.

40% zniżki dla dzieci towarzyszących do 16 lat.

Turnusy rozpoczynają się od godz.8.00 i kończą o godz. 16.30

Santander Bank Polska S.A. 88 1500 1533 1215 3003 5925 0000
Rezerwacja miejsc telefonicznie - 86 216 68 20
pn. - pt. w godzinach: 9.00 - 14.00

DRUKI DO POBRANIA:

Wniosek.doc

Informacja o stanie zdrowia.doc

Caritas Diecezji Łomżyńskiej Centrum Rehabilitacji pw. św. Rocha w Łomży

oferuje w strefie Zielonych Płuc Polski

relaks, wypoczynek, rehabilitację.

Nasz Ośrodek, przystosowany dla osób niepełnosprawnych, położony malowniczo na skarpie rzeki Narew w otulinie Parku Krajobrazowego, gdzie panuje specyficzny, umiarkowany klimat

oferuje:-

profesjonalną kadrę medyczną i rehabilitacyjną

zabiegi:

• Fizykoterapia (m.in. laseroterapia, elektroterapia, magnetoterapia, ultradźwięki, światło-lecznictwo)
  • Termoterapia (fango i krioterapia)
  • Kinezyterapia (gimnastyka indywidualna i grupowa)
  • Rezonans stochastyczny
  • Hipoterapia
  • Masaż klasyczny
  • Hydroterapia
  • Konsultacje (psychologiczne, pedagogiczne, logopedyczne oraz neurologiczne - wg wskazań lekarza)

do dyspozycji:

• Winda
  • Sala gimnastyczna
  • Siłownia
  • TV
  • Dostęp do Internetu
  • Świetlica
  • Biblioteka
  • Plac zabaw
  • Parking

pokoje 1- 2- 3-osobowe z łazienkami (w tym dla osób poruszających się na wózkach)

Podczas turnusu rehabilitacyjnego zapewniamy:

noclegi, wyżywienie, opiekę medyczną, do 5 zabiegów dziennie (przy braku przeciwwskazań), opiekun 3 zabiegi dziennie (przy braku przeciwwskazań), wycieczki autokarowe (do wyboru): zabytki Podlasia, Warszawa, Święta Lipka, rejs statkiem po jeziorach mazurskich.

Ponadto: Hipoterapia dla dzieci, spotkania przy ognisku (zależnie od pogody) z interesującymi ludźmi (twórcy, gawędziarze), spektakle teatralne, koncerty muzyczne, kino, wycieczki piesze, basen, biesiady taneczno-muzyczne i inne zajęcia rekreacyjno-sportowe.

Zapraszamy osoby z dysfunkcją narządu ruchu (różnego pochodzenia), dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym.

Centrum Rehabilitacji p.w. św. Rocha, założone przez Caritas Diecezji Łomżyńskiej, zostało poświęcone 12 grudnia 2001 r. przez Biskupa Łomżyńskiego Stanisława Stefanka.    Budowę tego ośrodka rozpoczął w 1993 r. Sportowy Klub Aktywnej Rehabilitacji, jednak po dwóch latach prace przerwano. Obiekt pozostawiony bez odpowiedniego zabezpieczenia stopniowo przeistaczał się w ruinę straszącą okolicznych mieszkańców. W lutym 2000 r. wraz z działką został przekazany Caritas Diecezji Łomżyńskiej. W styczniu 2002 roku można już było uruchomić zakład opieki zdrowotnej pod nazwą: Centrum Rehabilitacji p.w. św. Rocha Caritas Diecezji Łomżyńskiej w Łomży.    Podstawowym źródłem finansowania placówki jest realizacja świadczeń medycznych na rzecz osób ubezpieczonych w ramach umów zawartych z Narodowym Funduszem Zdrowia. Od 2002 do końca 2004 roku udzielono ponad 40 tys. porad lekarskich i wykonano około 550 tys. zabiegów rehabilitacyjnych. Głównymi adresatami świadczonych usług są osoby niepełnosprawne z posiadanym orzeczeniem o niepełnosprawności, osoby starsze wymagające rehabilitacji ze względu na wiek, dzieci w wieku do roku, które wymagają natychmiastowej diagnozy oraz niezwłocznej rehabilitacji, a także starsze. Ponadto z dużym powodzeniem prowadzona jest rehabilitacja dzieci dotkniętych autyzmem.

Codziennie zgłasza się do rejestracji i obsługiwanych jest około 80 pacjentów, ponadto na zabiegi przychodzi około 100 osób. Wysokość kontraktu z NFZ w stosunku do potrzeb jest niewystarczająca i nie odpowiada dużemu zapotrzebowaniu społecznemu na świadczone przez Centrum usługi medyczne. Każdego roku po 10 miesiącach kontrakt jest już zrealizowany. Mimo naszych starań NFZ nie chce renegocjować warunków, by zwiększyć kwotę kontraktu. Aby pacjenci nie odczuli skutków ograniczeń finansowych, liczba przyjmowanych osób się nie zmniejsza. Do dziś udzieliliśmy charytatywnie różnego rodzaju świadczeń rehabilitacyjnych na kwotę około 340 tys. zł.

Kierując się dobrem pacjentów, Caritas Diecezji Łomżyńskiej podjęła decyzję o uruchomieniu oddziału rehabilitacji dziecięcej. Istnieje duże zapotrzebowanie w naszym makroregionie na szpitalne leczenie rehabilitacyjne dzieci i młodzieży z różnymi schorzeniami neurologicznymi i ortopedycznymi. Dotychczas tego typu oddział nie funkcjonuje w pełnym wymiarze w województwie podlaskim. W naszym Centrum pragniemy stworzyć dzieciom komfortowe warunki leczenia i rehabilitacji, dlatego naszym celem długofalowym jest stworzenie 36-łóżkowego oddziału rehabilitacyjnego z 6-łóżkowym pododdziałem dla małych dzieci.

W roku 2005 podjęte zostały prace projektowo-budowlane, aby przystosować część obiektu na potrzeby hydroterapii. Wiąże się to z adaptacją pomieszczeń i zakupem, a następnie instalacją odpowiednich urządzeń. Aby poprawić kompleksowość świadczonych usług, w następnych etapach rozbudowy ośrodka chcemy wybudować stajnię wraz z krytą ujeżdżalnią, w której prowadzona byłaby hipoterapia. Dla potrzeb turnusów rehabilitacyjnych uruchomiono kuchnię, stołówkę oraz bazę noclegową. Z oferty turnusowej skorzystało już około 300 osób niepełnosprawnych.

Także od 2002 r. Centrum Rehabilitacji w Łomży prowadzi terapię dzieci autystycznych oraz tych, u których występują związane z autyzmem zaburzenia w rozwoju. Jest to jedyna placówka oferująca tego typu pomoc na terenie Łomży i powiatu łomżyńskiego. Obecnie objętych terapią jest 8 dzieci w wieku od 3 do 11 lat. Terapia jest intensywna i długofalowa, w związku z tym z roku na rok małych pacjentów stale przybywa, a lista oczekujących się wydłuża. Sukcesy i ogromne postępy „naszych” dzieci – osiągnięte żmudną pracą specjalistów – podpowiadają, że nie można pozostawać w miejscu. Centrum wspomaga rehabilitację dzieci autystycznych (i pozostałych) także poprzez hipoterapię. Kontakt z koniem bardzo korzystnie wpływa na psychikę dziecka, a także na jego sprawność ruchową. Trzyletnia praca z dziećmi autystycznymi dała wymierne efekty – wszystkie, które biorą udział w terapii, robią znaczne postępy.